Dolenjska vabi na poletni umik v naravo

V času poletne sezone, ko so številne destinacije in ceste  preplavljene s turisti, se umaknite na Dolenjsko, kjer boste našli spokojnost in čudovite naravne kotičke. Dolenjska vas bo očarala s svojo neokrnjeno naravo, bogato zgodovino in številnimi možnostmi za sprostitev in rekreacijo.

Kočevski rog: Divja lepota neokrnjenih gozdov

Kočevski rog, raztegnjen 25 kilometrov v dolžino, ponuja čudovite razglede in neokrnjeno naravo. Njegovi najvišji vrhovi presegajo 1000 metrov, območje pa zaznamujejo karbonatne kamnine, ki ustvarjajo kraške oblike, jame in udornice. To pogorje je dom številnim živalskim vrstam, vključno z volkovi, medvedi in risi, in je del omrežja Natura 2000. Bogata zgodovina sega v čas Kočevarjev, nemške skupnosti iz 14. stoletja, ter obdobje druge svetovne vojne, ko je bil rog središče odporniškega gibanja. Danes je priljubljena destinacija za pohodništvo in raziskovanje narave. Vsako leto se na območju vrstijo številni dogodki v okviru Poletja v Kočevskem rogu.

Baza 20: Pričevanje zgodovine

Med drugo svetovno vojno je bila Baza 20 sedež slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja. Danes je to edini ohranjeni tovrstni spomenik v Evropi. S stalnimi razstavami v barakah št. 16 in 22, ki predstavljajo partizansko dejavnost in odporniško gibanje v Kočevskem rogu, je obisk Baze 20 izjemna priložnost za spoznavanje zgodovine. V bližini se nahajata tudi nekdanji partizanski bolnišnici Jelendol in Zgornji Hrastnik. Dostop do Baze 20 je mogoč po urejeni cesti iz Podturna.


Gorjanci: Raj za pohodnike

Gorjanci, ki se dvigujejo nad Krško kotlino in segajo do Trdinovega vrha z nadmorsko višino 1178 metrov, so idealna destinacija za pohodnike. Ponašajo se z bogato floro in favno ter so ključno območje za oskrbo s pitno vodo za novomeško kotlino. Med pohodom do Trdinovega vrha se okrepčajte z dolenjskimi dobrotami v enem od planinskih domov. Območje prepletajo različne poti, kot so Trdinova pot, Pot kurirjev in vezistov, evropska pot E7, Zlatorogova transverzala ponosa in Krkine planinske poti, ki ponujajo izjemne pohodniške izkušnje.

Green River rečni safari: Veslanje v neokrnjeni naravi

Green River rečni safari vključuje veslanje na rekah Temenici, Krki in Kolpi. Ta edinstvena izkušnja združuje veslaške avanture in ogled naravnih znamenitosti. Na poti po čarobni reki Temenici, smaragdni Krki ali najtoplejši slovenski reki Kolpi boste doživeli nepozaben odklop od vsakodnevnega vrveža. Izkušeni vodniki bodo poskrbeli za vso opremo in varno plovbo.


Grajski park Klevevž: Spoznajte zgodovino ob kozarcu lokalnega vina

Na posestvu Klevevž, nad Kleveško toplico, vas prijazno sprejmejo na Kmetiji Karlovček. Poleg ogleda zgodovinsko bogatega območja vam ponujajo možnost poskusiti vina, sokove in druge domače izdelke. V zimskem času se lahko ogrejete s toplimi napitki v Grajskem parku, poleti pa uživate v vrhunskih vinih in domačih sokovih. Na voljo je tudi izposoja električnih koles, s katerimi lahko raziskujete okoliške griče.


Zeliščarski center JV Slovenije: Oaza miru in zdravja

V občini Škocjan, na robu naselja Zagrad, se nahaja Zeliščarski center JV Slovenije. Ta čudovit prostor obsega približno 7,5 hektarjev gozdov, travnikov in potočkov. Urejene so energijske poti Herbalium, tematske učne poti, učilnici na prostem ter 15 lesenih gredic z zelišči. To je idealen kraj za sprostitev in spoznavanje zdravilnih rastlin.

Dolenjska vabi na poletni umik v naravo

Obiščite Dolenjsko in doživite njeno naravno lepoto, bogato zgodovino ter številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Uživajte v miru in tišini med raziskovanjem neokrnjenih gozdov, pohodnih poti ter rekreativnih dejavnosti. Naj vas očarajo zgodovinske zgodbe, čudoviti razgledi in gostoljubnost domačinov. Dolenjska je popolna destinacija za umik od vsakodnevnega vrveža in iskanje notranjega miru v naravi.

Avtor: VisitDolenjska