Jesenska doživetja

Dolenjski griči, travniki, gozdovi in vinogradi si z vsakim septembrskim dnem dodajo nekoliko več različnih barv, ki naznanjajo, da prihaja najbolj barvit čas v letu. Dolenjska je jeseni še posebej čarobna – dežela dobrega počutja, kjer vas prijazni in veseli ljudje pozdravljajo med barvitimi gozdovi in vinogradi.

 

Tu, v osrčju narave, boste našli svoj kotiček miru, ali pa se prepustili aktivnemu oddihu med slikovitimi jesenskimi razgledi, ki oživijo v barvah jeseni. Tokrat vam ponujamo namige, kaj na Dolenjskem početi jeseni.

Vsako soboto in nedeljo je čas za

Odprte zidanice

Le streljaj od Novega mesta, na hribčku, ki ga je v svojih pesmih slavila tudi legenda narodno zabavne glasbe Lojze Slak raste grozdje, ki daje odličen cviček in druga odlična vina, po katerih so trškogorski vinogradniki znani daleč naokoli. Trška gora je izjemno priljubljena kot pohodniška destinacija, sprehode med vinogradi pa obogatijo tukajšnji vinogradniki, ki obiskovalcem vsako soboto in nedeljo ponudijo svoje vino in domače prigrizke. Zelo okusno in predvsem v domačnem vzdušju s čudovitimi razgledi na dolino. Katere so zidanice s to ponudbo, boste videli po posebnih znakih Odprte zidanice, katera je tisti dan odprta pa vam povesta že tabli na vstopnih točkah na gorico ali pa preverite na njihovi Facebook strani. Tako s Trške gore ne boste odšli ne lačni ne žejni. V času trgatve pa ne bodite presenečeni, če vam bodo ponudili še škarje in vedro – dodaten par rok vedno pride prav.

Za drugačno doživetje med vinogradi

prenočite v zidanici

Turizem v zidanicah je unikatna zgodba, ki vam ponuja izkušnjo bivanja v osrčju vinogradov, v mirnem okolju dolenjskih gričev, kjer lahko prenočite, da v naslednjih dneh nadaljujete svoje raziskovanje. V ponudbi najdete tako tradicionalne kot bolj sodobne zidanice, vse pa vam nudijo popolno udobje na vašem oddihu. Ponekod vam bodo zaupali tudi ključ od kleti, v nekaterih pa sta vam na voljo zasebna jacuzzi in savna, kjer se boste sprostili po napornem raziskovanju.

Spoznajte cviček na Vinski fontani

"Izvir cvička"

Ali veste, iz katerih sort grozdja je cviček? Nič hudega, če ne. Pst, naj vam zaupamo skrivnost: tudi vsi Dolenjci tega ne vedo. Svoje znanje o posebnežu med vini lahko nadgradite na Izviru cvička. Tam si kupite poseben kozarec, v katerega si potem natočite najboljše vino z okoliških vinorodnih goric – cviček in njegove tri glavne sestavine – modro frankinjo, žametno črnino/kraljevino in dolenjsko belo. Izbirate lahko med različnimi degustacijskimi paketi.

Sprehod po vinski gorici

Rigelj

Opremljeni z novim znanjem o cvičku lahko na podoben način kot Trško goro spoznate tudi Vinsko gorico Rigelj – pohodna pot v obliki osmice povezuje tri manjše cerkve – Mali Rigelj, Cerovec in Gorica, seveda pa se vije mimo številnih zidanic. Tiste, ki vas povabijo k sebi, so opremljene z lesenimi tablami, posebni znaki v obliki salame, kozarca in hišice pa vam povedo, kaj vam ponujajo – domače vino, dobrote ali prenočišče.

Uživajte v razgledih s

Kapitlja in zvonika v Šmarjeti

Z vrhov dolenskih hribov se razlegajo čudoviti razgledi, ki so v jesenskih dneh še posebej pisani, posebno doživetje pa ponujata tudi dve cerkvi na Dolenjskem. V osrčju Šmarjete, nedaleč od fontane, se v cerkvi sv. Marjete lahko povzpnete na razgledni zvonik, ki je posebnost v slovenskem prostoru, saj ima na višini 24 metrov vgrajen razgledni balkon. Do njega vodi 127 stopnic, od tam pa pogled seže na šmarješko dolino, Gorjance in Trško goro.

Zadnja dva sta dobro vidna tudi z drugega zvonika – z razgledne ploščadi novomeške stolne cerkve sv. Nikolaja na vrhu enega od sedmih gričev, na katerih se razprostira Novo mesto, Kapitlja. Na 53-metrski zvonik, kjer štirje zvonovi pričajo o bogati zgodovini, vodi 126 stopnic, razgledna ploščad pa se nahaja na višini 24 metrov. Posebnost cerkve je novo, tri etažno stopnišče iz hrastovega lesa, ki v zgornjem delu skriva mehanizem ure, stolnica pa je znana predvsem po tem, da glavni oltar krasi Tinttoretova slika Poveličanja sv. Nikolaja s sv. Mohorjem in Fortunatom.

Nova doživetja za družine

Jahanje in odkrivanje Dotkove skrivnosti

V Dolenjskih Toplicah vas čaka tudi bogata ponudba jesenskih doživetij. Lahko se podate na turistično jahanje na posestvu Dobrodih. Posestvo je pravi ranč, ponujajo vse za ljubitelje konj in konjeništva, v njihovi turistični ponudbi so jahanje v maneži, pod zvezdami in terensko jahanje.

V prenovljeni Sitarjevi hiši v središču Dolenjskih Toplic pa lahko začnete posebno dogodivščino z malim bistrim Dotkom, ki vas popelje na razburljivo učno pot po središču kraja. 13 raznolikih nalog je ključ do odkritja skrivnosti, med popotovanjem pa boste spoznali Brbuča ter bogato preteklost kraja, pot pa lahko prehodite s pomočjo brezplačne mobilne aplikacije ali slikanice, ki je na voljo v tamkajšnjem TIC-u.

Na pot z mobilno aplikacijo

Skrivnosti Dolenjske

Skrivnosti Dolenjske ponujajo tri različna doživetja, ki jih je mogoče doživeti z dvema mobilnima aplikacijama. V vasi Bela Cerkev nedaleč od Šmarjeških Toplic se začenja arheološka avantura Doživetje Vinjega Vrha – skupaj z vojščakom Neustrašnim se boste podali na pohod in na nekaj kilometrski poti, ki od Time Turista vodi do vrha Vinjega vrha, kjer je v času starejše železne dobe stala naselbina, na devetih postajah izkopavali zanimive kose iz takratnega obdobja in hkrati spoznavali zgodovino.

Doživetje Novega mesta ponuja brezplačnega virtualnega vodnika, ki vas popelje skozi zgodovinsko bogato dediščino starega mestnega jedra na okljuku Krke. Mestne znamenitosti boste spoznavali skozi oči znamenitih, za mesto pomembnih osebnosti. Vaši postanki na poti bodo kip Leona Štuklja, frančiškanski samostan, stara gimnazija, rotovž, Križatija in cerkev sv. Nikolaja.

Raziskovanje skrivne Baze 20 v Kočevskem rogu nekaj kilometrov izven Dolenjskih Toplic pa vas bo popeljalo v čas 2. svetovne vojne, ko je tamkaj deloval sedež političnega odporniškega gibanja. Prelevili se boste v kurirja, si izbrali skrivno ime, pri raziskovanju pa ne smete pozabiti na vestno zakrivanje sledi, da baze ne odkrije sovražnik.